Cruise control bij VR Car Sound

cruise control

Cruise control noodzakelijk vandaag

Cruise control is vandaag haast onmisbaar in een voertuig. Denk maar aan de vele snelheidsbeperkingen op de baan. Het is dan vaak niet eenvoudig om constant 30 km/uur aan te houden. 

Ook tijdens lange afstanden is het moeilijk om een constante snelheid aan te houden en zo boetes te vermijden. Vooral in het buitenland, waar meestal snelheidsbeperkingen onduidelijker zijn, kan je best een constante snelheid aanhouden. 

Tot slot is het gebruik van een cruise control ook zuiniger voor jouw verbruik. 

Werking cruise control en de snelheid van de auto

De cruise control regelt de snelheid van je auto op precies dezelfde manier als jij: via het gaspedaal. In een auto met een gaskabel liggen meestal twee kabels naast elkaar: de ene is de gaskabel zelf en de andere is de kabel die de cruise control gebruikt, die via een vacuüm uit een actuator komt in plaats van uit het gaspedaal. Als de cruise control wordt ingeschakeld, beweegt de ‘tweede’ kabel van de actuator, waardoor de gaskabel meebeweegt.

In een auto met een fly-by-wire gasklep is het systeem uiteraard elektronisch. Maar in beide scenario’s is het systeem ontworpen om het motorvermogen te verhogen of te verlagen, waardoor de auto sneller of langzamer gaat rijden. De cruise control heeft meestal geen invloed op de remmen van de auto, maar werkt alleen op het gaspedaal. En als je een auto met automatische versnellingsbak hebt, dan verandert de versnelling zonder dat dit invloed heeft op de cruise control.

Het hele systeem, ongeacht het mechanisme van het systeem, loopt via een cruisecontrolcomputer die de cruise control laat weten wanneer de auto de gewenste snelheid heeft bereikt of wanneer hij van de gewenste snelheid afraakt. De computer kan het systeem ook vertellen wanneer het rempedaal is ingetrapt, zodat het niet probeert tegen de bestuurder te vechten, maar in plaats daarvan het cruisesysteem uitschakelt. Slim.

 

Hoe werkt een cruise control?

De cruise control is sinds de tijd van tweeter geëvolueerd en is nu een elektronische functie in plaats van één die afhankelijk is van kabels en stofzuigers. Er zijn subtiele verschillen tussen de systemen, maar over het algemeen hebben de hendel van de cruise control of de knoppen op het stuurwiel een vergelijkbare functie. Zie de hoofdafbeelding.

Alle systemen hebben een aan/uit-schakelaar, maar denk niet dat de cruise control automatisch weet welke snelheid je wilt aanhouden als je hierop drukt. Nee, het enige wat je hiermee doet is het systeem inschakelen; daarna moet je (meestal door op een knop op de hendel te drukken of door de hendel te bewegen) de snelheid instellen die je wilt aanhouden. Zodra je op de knop Instellen hebt gedrukt, houdt je auto die snelheid aan.

Dan is er een annuleertoets die, wanneer ingedrukt, de cruise control uitschakelt maar niet uitschakelt – daarvoor is er de uit-schakelaar. Ook wordt de cruise control uitgeschakeld als je op de rem trapt of, in een handgeschakelde auto, de koppeling intrapt. Je hebt de controle over de snelheid totdat je de snelheid weer instelt met de cruise control. Als je gas geeft, blijft de cruise control actief en als je stopt met gas geven, remt de auto natuurlijk af, maar laat de snelheid niet verder zakken zodra de doelsnelheid is bereikt.

Een resume-knop kan worden gebruikt om terug te keren naar de eerder ingestelde snelheid, op voorwaarde dat je deze nog niet hebt uitgeschakeld. Er zijn ook plus- en minknoppen waarmee je, zodra de cruise control is geactiveerd, de snelheid met één of twee kilometer per uur per keer kunt verhogen of verlagen.

Je zult de handleiding van je auto moeten raadplegen voor een beschrijving van hoe het systeem van jouw auto werkt, maar bij sommige kun je de plus- of minknop ingedrukt houden om in één sprong een paar kilometer per uur te versnellen, of de knop ingedrukt houden voor een geleidelijke verhoging of verlaging van de snelheid. Als je de knop loslaat, houdt het systeem die snelheid vast. Sommige systemen hebben ook twee knoppen, één voor een stapsgewijze verhoging of verlaging van de snelheid en een andere voor een sprong van 5 km/u. Als je op de knop Hervatten drukt, keert het systeem terug naar de eerder ingestelde snelheid, mits het systeem niet is uitgeschakeld.

Raadpleeg je gebruikershandleiding om er zeker van te zijn dat je precies weet hoe de cruise control van je auto werkt.

 

Offerte aanvragen