Marters bijten kabels door. Oplossing bij VR Car Sound

Marter verschrikking

Marters en kabels doorbijten

Marters of steenmarters bijten soms kabels, rubbers of isolatie door met alle gevolgen van dien: De auto start niet meer en je hebt enkele honderden euro’s aan schade te betalen. 

Marters behoren tot een slank roofdierengeslacht in de familie van marterachtigen (Mustelidae). Ze delen hun carnivoor karakter met beren en wolven. Onder de marterachtigen vallen diverse ondersoorten, waaronder bunzingen, nertsen en otters die in waterrijke gebieden leven.

Kenmerkend voor marters zijn hun korte poten en langgerekte lichaam. Dit maakt hen vooral gevaarlijk voor auto’s, omdat marters zich specialiseren in het binnendringen van holen. Met scherpe klauwen en spitse tanden gaan ze achter konijnen en andere holbewonende dieren aan om hun prooi te bemachtigen. Daarnaast trekken marters zich graag terug in holen, waar ze deze tevens gebruiken als opslagplaats voor voedsel.

Voor een marter is een auto, met name de motorruimte, niets anders dan een hol. De motor is gemakkelijk toegankelijk via de wielkast, volledig droog en vaak aangenaam warm. Dit maakt auto’s bijzonder aantrekkelijk voor marters. Door hun uitgesproken speelse en nieuwsgierige aard is niets in de motorruimte veilig voor deze kleine roofdieren. Bougiekabels, water- en remleidingen en plastic behuizingen worden gretig aangeknaagd of zelfs doorgebeten. Auto’s die lange afstanden afleggen, lopen hierbij vooral gevaar.

Wanneer een marter de geur van een andere marter in een auto detecteert, voelt hij zich bedreigd op zijn territorium. Hij tracht het gevaar uit te schakelen en richt zich op auto’s waarin hij de geur van een ander dier opmerkt. Dit kan leiden tot lekkages van water, olie of remvloeistof, schade aan het elektrische systeem of verkeerde luchtstromingen. Vooral nieuwe auto’s met uitgebreide elektronische apparatuur zijn gevoelig voor marterbeten. Tegenwoordig vallen ook lambdasondes, slijtage- en ABS-sensoren aan de remmen en vele andere kabelverbindingen binnen het bereik van de marter.

Je kan zeker jouw auto beschermen tegen marters. Neem hiervoor contact op met VR Car Sound
Vraag hieronder een offerte op. 

Offerte aanvragen